Družabništvo za starejše na domu

je edinstvena oblika storitve v okviru dolgotrajne oskrbe, ki je namenjena starejšim osebam, starejšim v začetni fazi kronične bolezni ali starejšim z manjšo oviro, ki potrebujejo individualno obravnavo. Združuje čustveno in socialno podporo starejšim, ohranjanje socialne mreže starejših, ki so osamljeni, živijo sami, nimajo svojcev ali daleč stran od njih, praktično pomoč pri izvajanju dnevnih aktivnosti s temeljnim ciljem izboljšati varnost, dostojnost in kakovost bivanja starejših na njihovem domu in v njegovi neposredni bližini. Koncept družabništva vključuje druženje, dejavno preživljanje prostega časa, ohranjanje dnevne rutine, spodbujanje socialne vključenosti v lokalno skupnost, aktivno državljanstvo, zagovorništvo, ohranjanje samostojnosti, prenos znanja in izkušenj na mlajše generacije, samoaktualizacijo, usvajanje in obnavljanje priljubljenih hobijev, veščin in interesov. Družabnik je oseba, ki ne pokriva osebne nege, temveč pomaga starejšim ljudem, da živijo bolj polno, funkcionalno, varno in smiselno življenje. V sodobni tehnološki družbi, ki postaja vse bolj individualizirana, so bližina, sprejemanje, razumevanje in stik s sočlovekom tisti, ki bogatijo medsebojne odnose in spodbujajo medgeneracijsko solidarnost. V program družabništva se lahko vključijo vse starejše osebe nad 65 let, ne glede na socio-demografske kazalnike, bolezen ali oviro. 

INDIVIDUALNO DRUŽABNIŠTVO

poteka na domu uporabnika ali v njegovi neposredni bližini. Ne vključuje osebne nege.

CENA: 15 €/uro, prvi spoznavni, informativni obisk brezplačen

Individualno družabništvo obsega naslednje aktivnosti:

 • zaupen pogovor/druženje/poslušanje življenjskih zgodb
 • družabne in miselne igre
 • reševanje križank, ugank, sudoku, osmerosmerk, vislic
 • sprehod, razgibavanje in prilagojeno športna aktivnost
 • ročna dela (šivanje, pletenje…)
 • sestavljanje sestavljank (puzzle)
 • pisanje dnevnika in urejanje spominske knjige
 • pripovedovanje šal in anekdot
 • izdelavo okraskov, mozaika iz kamenčkov, izdelkov iz DAS mase, plastelina, kolaža, papirja … 
 • pomoč pri izdelavi rodovnika
 
 • izdelavo cvetnih aranžmajev v hiši ali v stanovanju, urejanje balkonskega vrta
 • zbirateljstvo (znamke, razglednice, prtički, starinski predmeti, herbarij)
 • izdelavo skrinjice spominov (potovanja, spominki, zemljevidi)
 • risanje, slikanje, barvanje pobarvank in mandal
 • prebiranje knjig, časopisov in revij 
 • izdelavo in pisanje voščilnic, pisanje pisem
 • urejanje fotoalbumov
 • gledanje priljubljenih televizijskih oddaj, filmov, reportaž
 • poslušanje priljubljenih glasbenih oddaj
 • petje, recitiranje pesmi
 • branje poezije in leposlovnih del 
 
 • pomoč pri pripravi lažjega obroka
 • pomoč pri komunikaciji s sosedi, navezovanje stikov s sosedI
 • pomoč pri orientaciji v hiši in okoli hiše
 • pomoč pri temeljnih vsakodnevnih aktivnostih: Npr. opominjanje na pravočasno jemanje zdravil 
 • pomoč pri uporabi telefona, televizije, radia in drugih predvajalnih in pametnih naprav (računalnik, mobitel, tablica, pametna ura): Osnovna uporaba računalnika, iskanje informacij na internetu, uporaba elektronske pošte, družbenih omrežij (Facebook, Instagram, Twitter …) 
 

ZA KAJ IN ZA KOGA JE DRUŽABNIŠTVO DOBRO?

Namenjeno je zdravim starejšim osebam, starejšim v začetni fazi kronične bolezni ali starejšim z manjšo oviro, ki potrebujejo individualno obravnavo ter podporo. Družabništvo prispeva k ohranjanju samostojnosti, dnevne rutine, priljubljenih interesov in psihofizične aktivnosti ter k usvajanju ali obnavljanju znanja in veščin iz mladosti. Z vpetostjo v družabništvo starejše osebe izboljšajo kakovost bivanja na njihovem domu, ohranjajo aktivno vlogo v lokalni skupnosti in socialno mrežo, hkrati pa krepijo moč, občutek sprejetosti, pripadnosti in zaupanje v lastne sposobnosti. Z raznovrstnostjo aktivnosti v okviru družabništva spodbujamo samoaktualizacijo starejših oseb, večjo funkcionalno in digitalno pismenost, predvsem pa nudimo dostojno, varno in smiselno življenje v starosti s poudarkom na vzajemni medgeneracijski solidarnosti in izmenjavi izkušenj. 

TELEFONSKO DRUŽABNIŠTVO

Je podvrsta individualnega družabništva, ki je namenjena druženju s starejšimi osebami na daljavo, v času daljše odsotnosti njihovih svojcev (v primeru hospitalizacije, dopusta, službene poti v tujini…). 

Namenjeno je vitalnim in samostojnim starejšim osebam, pri katerih bi v času vaše odsotnosti vsak dan želeli preveriti, kako se počutijo, ali kaj potrebujejo ter kako preživljajo prosti čas. Tema telefonskega družabništva je lahko vnaprej dogovorjena ali se sproti prilagodi uporabniku. 

Sodelavci vas bodo poklicali iz stacionarne linije (01) 810 93 10. V primeru zasedene linije vam v najkrajšem možnem času vrnemo klic.

Enkratni klic povprečno traja 10-20 minut. 

CENA: 1 klic – 5 EUR

AKCIJSKI PAKETI DRUŽABNIŠTVA ZA STAREJŠE

“Babica/dedek mi ves čas govori, da sem preobremenjen, da ne zmorem več in naj me ne skrbi zanjo/zanj, saj bo že nekako.” 

Pa je vendarle to res? Kdaj ste nazadnje pri svojih starih starših iskreno poizvedovali po njihovem počutju? Ste se kdaj vživeli v njihovo v njihovo doživljanje sveta, se vprašali, s kom se družijo ali aktivno preživljajo prosti čas? Pogosto se svojci niti ne zavedamo, da nas je prehitel vlak časa, kar vpliva na neuravnoteženo krmarjenje  med poklicnim in zasebnim življenjem. Imate pogosto občutek, da stari starši vedno težje poslušajo vaše težave in enostavno ne najdete več prostih ur, ki bi jih kakovostno preživljali z njimi? A ne pozabite, da vaša babica/dedek iskreno hrepeni in čuti potrebo po prijetnem pogovoru, sodelovanju in sprejetosti tudi takrat, ko ste preobremenjeni in ne sami ne zmorete več. Podporo pri tem vam lahko nudimo družabnice. S paketi družabništva lahko svojim starim staršem polepšate bližajoče spomladanske dni, jim podarite vedrega sogovornika, ki jim bo ponudil dragocen čas v dvoje za obujanje spominov, izmenjavo izkušenj in ter nudil podporo pri krepitvi veščin in negovanju priljubljenih aktivnosti, preko katerih bosta spletla iskreno prijateljstvo.

MINI PAKET DRUŽABNIŠTVA ZA STAREJŠE

6 ur družabništva

57 €

MAKSI PAKET DRUŽABNIŠTVA ZA STAREJŠE

10 ur družabništva

95 €

Veseli bomo, če se boste odločili za zakup enega izmed paketov družabništva za sebe ali svojega bližnjega. Znesek vrednosti posameznega paketa nakažite na TRR društva in pošljite sporočilo na e-mail info@drustvozapomoc.si. Vsi podatki za plačilo so na voljo na spodnji povezavi. Za namen plačila navedite priimek in ime ter ime paketa.

Za sklic navedite datum plačila storitve (Primer: SI19 00 01-01-2023). Po prejemu obvestila na e-mail društva, vam bomo na kontaktni naslov po pošti ali e-mail poslali kupončke za koriščenje storitve. Vsak kuponček bo označen z identifikacijsko kodo in je veljaven do konca tekočega leta. V primeru, da se opravlja storitev družabništva izven MOL, se pokrije še stroške prevoza 0.43 €/km. V dogovoru z vami ali vašimi svojci, bomo obiske družabništva čim bolj prilagodili vašim potrebam.