Dobrodelni glasbeno-pogovorni dogodek “pomladne iskrice na krilih zimzelenih melodij”, 13. 6. 2021

Dobrodelni pogovorno-glasbeni dogodek “Pomladne iskrice na krilih zimzelenih melodij” je potekal v nedeljo, 13.6.2021, v Stanovski dvorani na Ljubljanskem gradu. Gre za organizacijo prvega večjega dogodka Društva za pomoč v tretjem življenjskem obdobju z namenom ozaveščanja in podpore programa “Družabništvo za starejše” ter druženja starejših oseb v živo, ki ga je obdobje epidemije Covida -19 zelo okrnilo. Starejšim osebam smo s programom dogodka tretje življenjsko obdobje predstavili kot čas proaktivnega in medsebojnega povezovanja ter spodbujanja socialne vključenosti v lokalno skupnost. Tako lahko starost doživljajo kot ustvarjalno obdobje, ki ga ne rabijo preživljati sami ali osamljeni, vendar v krogu ljudi, ki jih razumejo, jim pomagajo in usmerjajo. Za udeležence smo organizirali tudi prevoz na prireditev, s čimer smo olajšali mobilnost gibalno oviranih oseb.

Na družabnem dogodku smo gostili nadarjene glasbenike in umetnike, ki so nam ob napevih kot so Sonce pomladi, Moja Ljubljana, Poletna noč, Ne čakaj na maj, Med iskrenimi ljudmi, Čudovit je svet, Čez Šuštarski most, Orion, Zemlja pleše in Dan ljubezni pričarali zgodbo najodmevnejših zimzelenih melodij. Ob poslušanju znanih slovenskih popevk in recitalov iz časa mladosti starejših oseb smo jim vsaj za trenutek pregnali vsakodnevne skrbi, pričarali nasmeh in povrnili zaupanje v medgeneracijsko povezovanje in solidarnost.

Poleg glasbenih točk so udeleženci ob točki potujočega gledališča (“kamišibaj”) spoznali japonsko kulturo pripovedovanja zgodb ob slikah ter prisluhnili krajšemu pogovoru na okrogli mizi, kjer sta prof. Mišo–Sašo Frelih, organist, in Amir Crnojevič, predsednik Gerontološkega društva Slovenije, predstavila njun pogled na Življenje in odnos do soljudi. V interaktivni razpravi sta poudarila predvsem pomen vzajemnih medsebojnih odnosov in izkazovanje hvaležnosti, ki kot temeljna vrednota v neki skupnosti prispeva k ohranjanju človeškega dostojanstva. S svojim empatičnim vzgibom sta gosta tako zgled državljanom, prispevata k oblikovanju vključujoče družbe in k ohranjanju kulturne dediščine.

Dobrodelni glasbeno-pogovorni dogodek so podprli: LIDL Slovenija (Ustvarimo boljši svet), DRI, upravljanje investicij, d.o.o., Ljubljanski grad in SAZAS.