Prvo srečanje družabnikov in starejših Društva za pomoč v tretjem življenjskem obdobju, 2. 3. 2022

Po dolgih dveh mesecih smo se ponovno zbrali v prijetnem ambientu ateljeja Stojana Batiča v Švicariji (MGLC – Mednarodni grafični likovni center). Skupaj smo se pogovorili o doživljanju aktualnih razmer doma in po svetu. Bili smo enotnega mnenja, da ljudje še kako potrebujemo človeško bližino, druženje, prijeten pogovor in medsebojno vlivanje upanja. Kot misleča bitja nas zagotovo pogosto premami, da obujamo preteklost in se sprašujemo, kakšna bodočnost je pred nami. Vendar bistvo je, da osredotočimo na sedanji trenutek, ga preživljamo z nam dragimi ljudmi in se enostavno prepustimo toku življenja.
Pomen odkrite komunikacije, posluh do slehernega sočloveka in medgeneracijska solidarnost, dobrosrčnost in složno delovanje, spoštovanje, potrpežljivost so le ene izmed številnih vrednot, ki dandanes kar nekako tonejo v pozabo. Ljudje se preveč osredotočamo na materialne dobrine, pozabljamo pa tisto, kar nas resnično dela srečne. Objem, stisk roke, druženje, preživljanje skupnih trenutkov in majhne pozornosti.

Srečanje smo pospremili v pustnem vzdušju in s prepevanjem ponarodelih pesmi in popevk ob spremljavi Dragove harmonike. Zopet smo pokazali, da je sožitje generacij tisto, kar daje smisel življenju ter predajanje modrostim in sledenje pozitivni naravnosti, ki v naš vsakdan prinaša luč in smelo pričakovanje jutrišnjega dne. Za prijetno druženje je potrebna le volja, prijeten ambient, majhen prigrizek in družba pozitivnih ljudi.

Ljudje smo družbena bitja. Zavedajmo se, da je v slogi moč in da brez besede sogovornika ne moremo izpopolnjeno živeti. Še posebej pa je pomembna vedrina, sprejemanje edinstvenosti vsakega posameznika, sočutje in življenje v mirnem in nesovražnem okolju, ki ga nikoli ne smemo jemati za samoumevnega, ampak ga moramo soustvarjati v ekipnem duhu.