FEBRUARSKA DELAVNICA SKUPINSKEGA DRUŽABNIŠTVA NAVDAHNJENA S PREŠERNOVO POEZIJO

V sredo, 1.2.2023, je potekala že druga delavnica skupinskega družabništva v spominskem ateljeju Stojana Batiča v Švicariji. Tokratno srečanje smo namenili recitiranju Prešernovih Poezij, ki so izšle davnega leta 1846. Za uvodno ogrevanje smo prisluhnili zanimivostim iz Prešernovega življenja, ki so bile dolgo skritem očem javnosti. Ali ste npr. vedeli, da je dr. France Prešeren z Ano Jelovšek imel tri otroke in da so prav vsi bili poslani v rejo? Ali da so njegovo advokaturo pristojne oblasti kar šestkrat zavrnile? Prigod iz življenja dr. Prešerna res ni manjkalo.

Nato se je vsak izmed udeležencev opogumil in recitiral najbolj všečno in poznano pesem iz zbirke Prešernovih Poezij. Kot se za recitiranje spodobi, nas je z energijo in motivacijo ogrela topla kava in domači piškoti. Hvala Vlasta, ga. Stanislava in Marjetka za sladko pogostitev. Ob recitiranju izbranih pesmi Povodni mož, Kam?, Železna cesta, Slovo od mladosti, O vrba srečna draga vas domača smo se spominjali šolskih dni, ko smo podrobneje razčlenjevali vsebinski pomen pesmi. Vsaka izmed njih je imela življenjsko sporočilo. Smo se pa strinjali, da pesmi o ljubezni in mladosti vedno dosegajo največjo priljubljenost.

Dr. Prešeren je namreč v pesmi Slovo od mladosti zapisal, da je imel težko mladost, ki je bila v njegovih očeh kratka, a vendar je s staranjem spoznal, da je bila navkljub številnim preizkušnjam, najlepša. V sklepnem delu delavnice smo ob spremljavi harmonike zapeli še nekaj ponarodelih pesmi in že skrbno povadili pesem, ki nas bo ponesla na Gorenjsko in s katero se bomo družabniki predstavili na letošnjem dogodku Pomladnih iskric na krilih zimzelenih melodij, 28.5.2023.