POPLAVE AVGUST 2023 – DOBRODELNOST – SOČUTNOST – SOLIDARNOST

Teden dni po katastrofalnih poplavah, sva s članico društva v petek 10. 8. 2023 dan posvetili solidarnosti.

Po uradni prijavj v portal Poplave 2023, sva se odpravili v Šmarco.

V gasilnem domu Šmarca so naju z drugimi prostovoljci z gasilnim kombijem odpeljali k eni izmed družin potrebnih pomoči.

S članico Alenko, ki je že sodelovala in pomagala v Komendi, sva tokrat združili moči. Osupnil naju je pogled na razdejanje rečice Kamniška Bistrica. Najprej smo si ogledali velike posledice neurja. Povedali so nam, da stanje okoli hiše in v bližini vode ni več takšno kot je bilo pred poplavo. S solzami v očeh so nam pokazali fotografije stanja pred poplavo.

Zelenico ob strugi reke in skoraj do hiše je odnesla deroča voda, uničena je tudi peš pot. Lastnik hiše nam je povedal, da je njihovo hišo rešil zaščitni zid (“škarpa”), ki je bil v zaščito pred poplavo zgrajen pred leti. To so.mu povedali strokovnjaki, ki so si ogledali nastalo škodo.

Na mestu travnika (zelenice) so nastale velike vdornine z blatom, kamenjem in drevesnimi koreninami. Blato je bilo v hiši in okoli nje.

Lastnik nam je predstavil, da je tisto jutro cca ob 5. uri zjutraj s pogledom na zunanje dogajanje ob deroči in zelo hitro naraščujoči rečici, ocenil, da gre le za hitro reševanje družine (treh mladoletnih otrok in staršev ter kužka). S svojo prisebnostjo in nastalim strahom v družini je reševal življenja svojih najbližjih, z naglico in dramatičnim izhodom do hiše sorodnice. Ob tej nesreči je še povedal, da je bila hiša pred letom dni sanirana s kreditom, ki še ni odplačan.

Organizirali smo si delo tako, da so domači odstranjevali uničeno notranjost prostorov in predmetov, mi pa smo jih skozi okno nalagali v samokolnico ter odpeljali na določeno deponijo. Sledilo je čiščenje okolice hiše, ki je bila naplavljena z blatom.

Po končanem delu smo se ponovno odpeljali v gasilni dom, kjer smo se preoblekli, prijazni gasilci pa so nas gostoljubno postregli z odličnim golažem.

Družina je bila za opravljeno prostovoljno delo hvaležna ob spoznanju velike solidarnosti ljudi. Zaskrbljeni pa so z nadaljnjimi postopki ter obljubami institucij.

S članico društva Alenko sva razmišljali in spoznavali, kako so materialne dobrine tudi za življenje sicer potrebne, vendar so lahko v trenutku izgubljene in vse delo tekom desetletij. Zato je spoznanje solidarne pomoči mnogih ljudi velika vrednota in nezamenljiva z materialnimi dobrinami.

Zapisala: Marjetka Jelaska