UTRINKI Z DOGODKA POMLADNE ISKRICE NA KRILIH ZIMZELENIH MELODIJ 2023

Na Ljubljanskem gradu je v nedeljo, 28.5.2023, Društvo za pomoč v tretjem življenjskem obdobju izvedlo že 3. tradicionalni dogodek Pomladne iskrice na krilih zimzelenih melodij. V čarobnem ambientu Stanovske dvorane je v ritmu odličnih glasbenikov, izvajalcev slovenskih zimzelenih popevk vzplamtela srčnost. S kulturno gledališko točko »Meta iz Cvetja v jeseni« smo obeležili Tavčarjevo leto ter ob tem nostalgično občutili čar mladostnega duha.

Foto: Tatjana Splichal

Letošnja tema dogodka je bila Plemenitost srca. Kot je zapisal že Seohyun so ljudje z dobrim srcem že sami po sebi neprekosljivi zmagovalci. Iskreno srce v vseh okoliščinah premaga tudi največje ovire, ki prečkajo našo življenjsko pot. S skrbno izbranim geslom smo želeli opozoriti na sočutni pristop do ranljivih ciljnih skupin, tako starejših oseb, kot gluhoslepih oseb. Srž dogodka je nedvomno spodbujanje druženja, obujanja spominov in socialne vključenosti starejših v skupnost, ohranjanje dostopa do kulturne dediščine v pozni starosti, medgeneracijske solidarnosti, izkušenjsko učenje in prenos zapuščine na mlajše generacije. S tem želimo krepiti humano družbo, v kateri je vsak deležen spoštljivega odnosa, sprejetosti in dostojanstva.

Na družabnem dogodku so se predstavili Lado Leskovar, nadarjena pevka in moderatorka Tanja Pečenko, jazz pevka Ljudmila Frelih, nagrajenec MOL-a pianist Lovro Frelih in violončelistka Barbare Nagode. Poučen je bil nastop gluhoslepih iz Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN, ki so s kretanjem pesmi “Ne obupaj in pojdi na pot” dokazali, da lahko navkljub težki invalidnosti najdemo smisel življenja in notranjo moč za napredovanje ter smelo premoščanje izzivov vsakdana. V sklepnem delu dogodka se je predstavila tudi  skupina starejših, prostovoljcev in družabnikov, ki se mesečno srečuje v prostorih MGLC v Ustvarjalnem centru Švicarija.

Foto: Tatjana Splichal

Obiskovalci so po dogodku izrazili zadovoljstvo in hvaležnost za povabilo, ter navdušenje, ker so se dogodka udeležili. Veliko jih je omenilo, da jih je nastop gluhoslepih oseb ganil in da tovrstne invalidnosti do sedaj niso poznali. Vsekakor se vsi veselijo srečanja ob letu osorej. Udeleženci dogodka so bili izjemno zadovoljni nad organizacijo, še posebej zaradi možnosti brezplačnega parkiranja, ki jo je omogočil Oddelek za promet Mestne občine Ljubljana.  

Foto: Tatjana Splichal

V imenu Društva za pomoč v tretjem življenjskem obdobju se zahvaljujemo vsem, ki stese dogodka udeležili in vsem, ki ste dogodek tudi materialno ali finančno podprli: Mestni občini Ljubljana, Velog d.o.o., Lidl-Boljši svet, Infokart, Cvetličarna Šimenc, Picerija Jurman, Združenje gluhoslepih Slovenije Dlan, Javni zavod Ljubljanski grad, SAZAS in Stičišče-Središče. Hvala vam.