POLETNA DELAVNICA SKUPINSKEGA DRUŽABNIŠTVA V MESTNEM MUZEJA LJUBLJANA, 1. DEL

Mesečna druženja, ki jih imamo običajno v Švicariji nad parkom Tivoli, smo tokrat izjemoma spremenili in se odpravili v Mestni muzej v Ljubljani na Gosposki ulici.

Izpred veleblagovnice Nama, je nekatere popeljal mestni KAVALIR, kjer so nas že pričakali drugi člani.

Namen tega poletnega in kulturnega srečanja je bil obisk razstave zgodovine mesta Ljubljana ter del in idej Plečnika. V lepem ambientu na terasi kavarne Mestnega muzeja, smo si ob odlični kavi izmenjali doživetja poletnih dni. Ogledali smo si še kletne prostore kavarne, kjer pred tabo pripravijo sveže mleto kavo, ki jo nabavijo direktno od proizvajalcev. Pražijo jo v bližini mesta Ljubljane.

Izvedeli smo, da je kvaliteta kave odvisna od dežele proizvajalca in praženja. V tem prostoru so razstavljene sveže rastoče rastline kavovcev ter fotografije vseh proizvajalcev kave. Pripomočki v zvezi s pripravo in uživanjem blagodejnega napitka je možno videti in kupiti.

Nadaljevali smo s poučnim pogovorom o pomembnih delih arhitekturnega opusa mojstra Plečnika, ki jih ni malo v Ljubljani.

Ogledali smo si razstavo, ki zaobjema bogato zgodovino ljubljanskega prostora, od prazgodovine do 20. stoletja.

V razstavljenih prostorih muzeja, opazimo vplivne in imenitne osebnosti, razne dogodke, vsakdanje življenje iz zgodovinske preteklosti in sedanjosti.

Za podroben ogled je potrebno nekaj časa in energije. Drugi del zamišljenega ogleda bo Plečnikova razstava, ki še sledi.

Druženje z ogledom smo zaključili na zabaven način, preizkusili smo se v karaokah s pesmijo V Ljubljano, v Ljubljano, v Ljubljano gremo mi,…

Dobre volje smo se razšli, veselimo se že nadaljevanja ogleda drugega dela.

Organizirala in zapisala: Marjetka Jelaska