PONOSNI NA TO, DA TUDI MEDIJI PREPOZNAVAJO VSE VEČJI POMEN DRUŽABNIŠTVA – VLASTA HOJAN, PREDSEDNICA DRUŠTVA ZA POMOČ 3ŽO, O DRUŽABNIŠTVU V ODDAJI Jutro na Planetu TV, 28.3.2023


➡️ Za uspešno družabništvo s starejšimi je potrebno delati tudi na sebI. Šele takrat lahko začnemo sprejemati ljudi brez ocenjevanja, predsodkov, pomislekov. Ta odprtost, energija enostavno odpre srce in ljudje te sprejmejo medse. To je pravzaprav osnovni pristop. Če smo tega zmožni, potem lahko starejši osebi pridemo blizu, ji pomagamo in smo pri tem celo uspešni ne glede na bolezen.

Vir: Planet TV

➡️ Izpostavila je tudi pomen skupinskega družabništva, kot so mesečne delavnice samopomoči vsako prvo sredo v Švicariji (MGLC), kjer starejši skupaj z družabniki delijo izkušnje, se medsebojno podpirajo, kar človeku daje občutek sprejetosti in da je pomemben. Temu v prid pričajo tudi dogodki kot so Pomladne iskrice na krilih zimzelenih melodij, vsako leto konec maja na Ljubljanskem gradu, kjer vsi starejši, ki se družijo, aktivno sodelujejo, prepevajo, z namenom ohranjanja kognitivnih sposobnosti, socialne mreže, nostalgičnega vračanja v mladost z zimzelenimi melodijami in vpetosti v kulturno dogajanje. Starejšim ljudem dajemo edinstveno priložnost, da se izkažejo in izrazijo, pri tem pa jih brezpogojno sprejemamo in jim vračamo občutek koristnosti.

➡️ Ozaveščanje o družabništvu zlasti v pozni starosti, nad 85. letom, je pomembno tudi z vidika ustvarjanja medgeneracijske povezanosti, saj z vzajemnim sodelovanjem predajamo znanje in izkušnje na mlajše generacije. Seveda pa ne moremo obiti dejstva, da si starejši, četudi so krepostni in polni življenjskih modrosti, morajo dovoliti, brez občutka sramu, da jim nekdo pomaga. Je pa ob tem pomembno, da tisti, ki pomaga, družabnik, ohranja dostojanstvo in integriteto starejše osebe.

Novinarjem Suzani Kozel, Igorju Krmelju in Petri Košič ter uredniški ekipi oddaje Jutro na PlanetTV se iskreno zahvaljujemo za povabilo in priložnost, da spregovorimo o družabništvu kot socialnovarstveni storitvi za ohranjanje dejavne in smiselne statrosti, kognitivnih spretnosti in socialne vključenosti v družbo. Obenem se zahvaljujemo tudi Martini Štuhec, dolgoletni izvajalki družabništva na domu, Samiri Lah, psihologinji kot tudi podjetju @Sil-way, ki so na temo družabništva tako posredno kot neposredno podali svoj osebni in strokovni pogled ter sodelovali pri pripravi prispevka.

Celoten prispevek o družabništvu je na voljo v zbirki Planeteka, oddaja Jutro na PlanetTV, med 7:55 in 22:38 minuto. Vabljeni k ogledu: https://www.planeteka.si/watch/1fa125TgOR. Pred ogledom je potrebna predhodna registracija.