Z DRUŽABNIKI TUDI LETOS SODELOVALI V MEDNARODNI AKCIJI PREKOLESARIMO SVET 2023

Društvo za pomoč v tretjem življenjskem obdobju je že tretje leto zapored sodelovalo v mednarodni akciji Prekolesarimo svet 2023. Namen omenjene akcije pod geslom Ustvarjajmo upanje z dejanji je ozaveščanje strokovne in splošne javnosti o preprečevanju samomorilnega vedenja in samomora. S kolesarjenjem »okoli sveta«, kar skupno znaša 40.075 km-obseg Zemlje, kolesarji tako simbolično opozarjajo na vse bolj perečo problematiko sodobnega sveta. Po podatkih Mednarodne zveze za preprečevanje samomora vsako leto za posledicami samomora umre okoli 700.000 oseb, v letu 2022 sta zaradi samomora v Sloveniji umrli 402 osebi, od tega 321 moških in 81 žensk (dr. Saška Roškar, NIJZ). Porast samomorilnosti je zaznana tudi pri starejših od 65 let.

V mednarodni akciji, ki je letos potekala med 10. septembrom in 10. oktobrom, smo družabniki Društva za pomoč v tretjem življenjskem obdobju prikolesarili 306 km. Del prevoženih kolesarskih kilometrov je potekal tudi po trasi Novomeškega polmaratona 2023. Z združenimi močmi smo prispevali k večjemu ozaveščanju in z aktivnostjo kolesarjenja ponovno dokazali, da šteje vsak kilometer, vsaka spodbuda, vsaka pomoč, lepa beseda, ki lahko nekomu omili stisko in smelo obudi upanje v življenje.

Pobudniki akcije so Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, UP Inštitut Andrej Marušič, Slovenski center za raziskovanje samomora, Nacionalni inštitut za javno zdravje – NIJZ, Slovensko združenje za preprečevanje samomora in OZARA Slovenija.